העברה ללא תמורה, שמשמעותה העברת נכס בין בני משפחה ללא קבלת תמורה, היא עסקת נדל"ן לכל דבר ועניין, אך יש לה ניואנסינים משלה. חשוב להכיר את הנושא היטב כדי לבצע את המהלך בצורה הנכונה והחכמה ביותר.
מהי העברה ללא תמורה?
העברה ללא תמורה, הידועה גם בשם עסקת מתנה, מתארת מצב בו מתבצעת העברת נכס בין בני משפחה במתנה מלאה, כשהצד הנותן אינו מקבל כל תמורה מהצד המקבל.
סוגי העברות ללא תמורה
ישנם 2 סוגי עסקאות של העברה ללא תמורה:
- העברה ללא תנאים.
- העברה עם תנאים, כגון: איסור השכרה/העברה/מכירה של הנכס, איסור שימוש בנכס למטרות מסוימות, הצבת תנאים משפחתיים כדוגמת חתונה ועוד. ככל ואילו תנאים לא יקוימו, נותן הנכס יוכל למשוך את הנכס אליו בחזרה.
הסדרת הליך העברה ללא תמורה של דירה על פי חוק כוללת:
- חתימת בעל הנכס על כך שמעניק את הנכס במתנה למקבל הנכס.
- חתימת מקבל הנכס על כך שקיבל את הנכס במתנה.
- אם ישנם תנאים מקדימים למתן הנכס, אלו חייבים להיות מעוגנים וחתומים במסגרת חוזה "העברה ללא תמורה". חוזה זה מהווה הגנה משפטית וגושפנקא של בעל הנכס להחרמת הנכס, במידה ותנאי ההסכם לא ימולאו.
- הגשת מסמכי הצהרה למיסוי מקרקעין תוך חודש מביצוע ההעברה.
- חתימת הצדדים על שטר מכר אשר נעשית בנוכחות עו"ד.
- הסדרת נושא הטאבו מול העירייה.
ישנן העברות ללא תמורה הפטורות ממס, וישנן העברות ללא תמורה החייבות במס רגיל ומשתנה, כמו למשל העברות ללא תמורה בין הורים לילדים אל מול העברות ללא תמורה בין אחים. תחום העברות ללא תמורה הינו תחום מורכב ביותר, המצריך ידע רב וירידה לפרטים הקטנים. עורך דין ונוטריון נוני חסון ניהל באחריות ומקצועיות רבה אינספור העברות ללא תמורה לאורך העשורים האחרונים, תוך הפעלת יצירתיות, מציאת פתרונות מס יעילים אשר חסכו סכומי כסף רבים ללקוחותיו והשגת תוצאות מיטביות.